Elektrisch rijden met Jaguar E-type, het kan maar wil je het ook?

13 september 2017

Zescilinder motor eruit, accupakket erin en een elektromotor erachter met een aandrijfas naar de achterwielen. Zie hier het recept voor een elektrische klassieker, de Jaguar E-type Zero. Was het echter maar zo simpel?
De Jaguar E-type met elektromotor trekt aandacht, niet in het minst op social media. Het is dan ook nogal wat om zo?n iconische klassieker te beroven van zijn woest klinkende benzinemotor, zoals liefhebbers van deze auto dat zullen ervaren. Het getuigt echter van durf bij de Jaguar-technici om deze ingreep met chirurgische precisie uit te voeren, zodat het verbrandingsblok zo weer kan worden teruggeplaatst in het stalen frame van een auto die aan de basis stond van een succesvolle Le Mans-racer.

Bedoeld als showcar
De E-type Zero, met nul emissie dus, is er puur voor de show. ?Om te laten zien dat elektrische rijden helemaal niet saai hoeft te zijn en dat er toekomst is voor klassiekers als elektrisch rijden de norm zou worden?, zegt constructeur Stuart, die even informeert hoe we de creatie vinden. Hij is werkzaam bij Jaguar Land Rover Classic en heeft meegewerkt aan het op maat maken van de elektrische aandrijflijn, zodat die past in het chassis zonder ingrepen in de structuur.
");
}
//-->
Sneller dan met benzinemotor
?De ontwikkeling duurde twaalf maanden?, legt Stuart uit. ?De eerste zes maanden puur technisch om te kijken of het sowieso zou kunnen. Toen dat lukte, is besloten om er een showcar van te maken. Hoe hij rijdt? Snel. Hij sprint een seconde sneller van nul naar honderd kilometer per uur dan de E-type Series I met de zescilindermotor. Dat is de auto die als donor heeft gediend voor dit project. Zeker vanuit stilstand naar 160 km/uur. Die lukt binnen tien seconden. Nee, geluid hoor je niet. Behalve dan de rijwind en een licht gezoem van de elektromotor en de aandrijving. Het hoge koppel was nog een uitdaging om te managen. Om te voorkomen dat de relatief smalle banden direct beginnen te spinnen.?
Ombouw kost 280.000 pond
De Jaguar E-type Zero gaat niet in productie. Wie er een wil hebben, moet eerst zelf zorgen voor een donorauto en rekenen op circa 280.000 Britse pond voor de ombouw. Voor de E-type Zero is een speciale elektrische aandrijflijn ontwikkeld met een vermogen van 220 kW. Het lithium-ion-accupakket heeft dezelfde maten en hetzelfde gewicht als de zescilinder XK-motor die oorspronkelijk in de E-type was gemonteerd. De elektromotor en de reductiebak liggen direct achter het accupakket, precies op de plaats van de oorspronkelijke transmissie van de E-type. Een nieuwe aandrijfas voert de aandrijfkrachten naar het originele differentieel en de eveneens originele eindoverbrenging. Het totale gewicht is 46 kilogram lager dan het gewicht van de originele Jaguar E-type Roadster.

Tags: E-Type Jaguar Jaguar E-type Door:
Wim Otten
Share
Tweet
Share
Share