Politiekundige Bachelor

Waar werk je?

De werkomgeving van een Politiekundige Bachelor is, net als die van andere politiemensen, het politiebureau. Daarnaast moet je in sommige gevallen aanwezig zijn op een plaats delict. Net als in bijna elk beroep behoort overwerk tot de mogelijkheden.

Wat doe je?

Jouw leidinggevende is de wijkteamchef of het unithoofd. Zelf geef je leiding aan een afdeling of unit van 10 tot soms wel 100 politiemedewerkers. Jouw werkzaamheden hebben zowel een beleidsmatige als een praktische kant. De beleidsmatige kant bestaat uit het maken van veiligheidsplannen, samen met een team van leidinggevenden. Daarbij houd je de maatschappelijke ontwikkelingen en het bestaande politiebeleid goed in de gaten. De alledaagse werkzaamheden bestaan uit het indelen van agenten, taken toekennen en overleg plegen met collega's. Is er een rel? Wordt er een groot evenement georganiseerd? Ook dan kom jij als Politiekundige Bachelor in actie. Je geeft bijvoorbeeld leiding aan de M.E. of treedt op als hulpofficier bij een grote criminaliteitszaak. Bij niet alledaagse probleemsituaties waar meerdere partijen bij betrokken zijn, zorg jij voor een oplossing. Afhankelijk van de situatie is dit een oplossing op korte of lange termijn. Je bent het aanspreekpunt voor verschillende contacten, waaronder gemeentes en justitioneel personeel.

Wat moet je kunnen?

Je moet leiding kunnen geven. En dat niet alleen, je moet dat bovendien kunnen doen in stressvolle situaties waarin iedereen bij jou aanklopt. Je bent in staat beleidsmatig en probleemoplossend te denken. Je laat het bovendien niet bij denken: je zet dit om in een daadkrachtig optreden. Je schriftelijke en mondelinge vaardigheden moeten zeer goed zijn. Je functioneert zowel zelfstandig als in teamverband optimaal. Omdat je te maken krijgt met criminaliteit, krijg je soms dingen te zien en te horen die heftig zijn. Dit moet je mentaal aankunnen. Je bent in staat hiermee om te gaan op een integere manier.

Als je houdt van actie en je hoofd koel kunt houden in spannende situaties, dan is het werk van een Politiekundige Bachelor wellicht iets voor jou!