Tekenaar Constructeur

Waar werk je?

Als tekenaar constructeur werk je veelal in de metaalproductenindustrie. Je werkzaamheden vinden plaats in het bedrijfsbureau of in de tekenkamer.

Wat doe je?

Je overlegt met je chef over welke ontwerp- concept- of constructietekeningen moeten worden gemaakt. Begrijp je iets niet aan de opdracht, dan informeer je bij bijvoorbeeld bij het hoofd werkplaats, de leverancier of de ontwerper. Vervolgens zoek je naar bijvoorbeeld schetsen, aan te passen tekeningen en het ontwerp en bekijk je hoe je kunt beginnen.
Je maakt een ruwe tekening van een technisch onderdeel of een installatie. Daarvoor pas je bijvoorbeeld een tekening aan, maar kan het ook zijn dat je een nieuwe technische tekening maakt.

Bij de daaropvolgende uitwerking van het ontwerp houd je rekening met de wensen van de opdrachtgever. Daarna maak je met behulp van Computer Aided Design-tekenprogramma (CAD) de definitieve tekening, voorzien van stuklijsten of materiaaloverzichten. Omdat het tekenwerk zo precies mogelijk moet zijn, maak je simpele berekeningen. Vervolgens controleer en archiveer je de tekening. Aansluitend heb je samen met de leidinggevenden en andere werkvoorbereiders werkoverleg.

Wat moet je kunnen?

Als tekenaar constructeur is het erg belangrijk dat je nauwkeurig werkt en dat je goed met (Auto)CAD kunt omgaan. Als je een fout maakt kan dat grote gevolgen hebben bij de bouw of aanleg en dat kan leiden tot flink wat extra kosten. Op dat gebied is het ook noodzakelijk op de kosten let. Verder ben je technisch ingesteld en beschik je over de nodige creativiteit. Je werkt met name uitvoerend en zelfstandig, waarbij het belangrijk is dat je over voldoende verantwoordelijkheidsgevoel beschikt, maar ook adviserend, bijvoorbeeld tijdens het werkoverleg. Daarom is het belangrijk dat je eveneens goed kunt samenwerken en jezelf goed kunt verwoorden.

Spreken de werkzaamheden van Tekenaar Constructeur je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!