Autoschadehersteller (2)

Waar werk je?

Als autoschadehersteller werk je bij een schadeherstelbedrijf. Daar verricht je reparaties aan het hele voertuig, behalve de motor.

Wat doe je?

Je werkt zelfstandig of in een team aan opdrachten die je krijgt van je leidinggevende. Als autoschadehersteller niveau 3 zijn dat diverse opdrachten, die meestal meer tijd kosten dan één dag om te voltooien. Je neemt zelf beslissingen en bepaalt volgens jouw inzicht wat nodig is om het voertuig te repareren. Je krijgt bij je werk te maken met personenauto’s, bedrijfswagens, vrachtwagens, caravans, campers en motorfietsen. Je deukt bijvoorbeeld spatborden, motorkappen en deuren uit, maar daarnaast herstel en vernieuw je autoruiten, monteer je bijvoorbeeld nieuwe spatborden of voorbumpers en las je plaatwerk. Ook elektronica en hydraulica komen aan bod.

Tevens komt het nogal eens voor dat een voertuig als gevolg van een aanrijding iets krom is. Met behulp van een geavanceerd meet- en richtsysteem, vergelijk je de gemeten waarden met de originele carrosserieafmetingen. Dan bepaal je in welke richting het voertuig moet worden getrokken, zodat hij weer recht is. Aan het eind van een klus schat je de kosten van de reparatie en werk je het schadedossier bij. Na een eindcontrole zit je werk erop.

Wat moet je kunnen?

Als autoschadehersteller heb je afwisselend werk. Daarom werk je ook met veel verschillend gereedschap. Het is dan ook belangrijk dat je netjes werkt, zodat je effectief en efficiënt kunt werken. Je hebt interesse in het vakgebied en bent enthousiast over je werk. Je moet goed zelfstandig kunnen werken, maar ook in een team en als er tijdens een opdracht iets mis gaat raak je niet in paniek, maar treed je handelend op en verzin je een manier om het recht te zetten.

Spreken de werkzaamheden van Autoschadehersteller (2) je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!