Eerste verbrandingsmotortechnicus

Waar werk je?

Als eerste verbrandingsmotortechnicus werk je bij een revisie- en dieselmotorenbdrijf. Je bent werkzaam in de speciaal ingerichte onderhoudswerkplaatsen. Ook werk je op locatie bij klanten. Hierbij kun je denken aan scheepswerven voor grote diesel- en gasmotoren voor schepen, stroomaggregaten voor ziekenhuizen, warmtecentrales voor landbouwkassen en motoren van grote voertuigen. Deze werkzaamheden voer je zowel binnen als buiten uit. Ook komt het voor dat je in het buitenland moet werken.

Wat doe je?

Je spoort storingen aan verbrandingsmotoren op, verhelpt ze en reviseert ze waar nodig. Ook ben je verantwoordelijk voor de inspectie van deze motoren en pleeg je onderhoudsbeurten. Het is zeer specialistisch werk en dus een vak waarin je veel moet sleutelen. Je hebt veel kennis van motoren nodig, van het begin tot het eind ben jij verantwoordelijk voor het product. Ook is het belangrijk dat je deze kennis bijhoudt, omdat de ontwikkelingen in de techniek razendsnel gaan. Steeds meer motoren zijn voorzien van de nodige elektronica, waardoor je dus regelmatig met moderne apparatuur werkt om storingen op te sporen. Andere taken van de eerste verbrandingsmotortechnicus zijn het inwerken en begeleiden van nieuwe werknemers.

Wat moet je kunnen?

Je bent technisch ingesteld en houdt van sleutelen. Verder vind je het niet erg om vuile handen te krijgen. Je weet snel een probleem te signaleren en vervolgens te verhelpen. Je moet om kunnen gaan met gereedschap en onder een hoge tijdsdruk kunnen werken. Daarbij is het belangrijk dat je goed kunt plannen. De klanten willen immers dat de motor zo snel mogelijk weer goed draait. Verder moet je goed mensen kunnen aansturen Samenwerken en goed kunnen communiceren met je collega’s is daarbij dus erg belangrijk.

Spreken de werkzaamheden van Eerste Verbrandingsmotortechnicus je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!