Audicien/Manager

Waar werk je?

Als audicien werk je in een winkel dat gehoortoestellen verkoopt. Je werkt niet alleen in de winkel zelf, maar ook op de werkplaats. Je klanten bestaan uit mensen met gehoorproblemen, voornamelijk oudere mensen.

Wat doe je?

Je helpt mensen die problemen hebben met het gehoor. Ze kunnen bijvoorbeeld doof of slechthorend zijn. Je verricht metingen en zorgt dat de klant een gehoorapparaat op maat krijgt. Je kunt goed met de meetapparatuur omgaan en weet precies wat de uitkomsten betekenen. Als het nodig is stuur je klanten door naar een oorarts. Ook repareer je beschadigde gehoorapparaten. Ook zorg je dat klanten met behulp van een ringleiding naar de televisie, een concert of radio kunnen luisteren. Je verkoopt producten zoals hoortoestellen, hoorbrillen en ringleidingen. Verder maak je oordoppen voor bijvoorbeeld concerten of disco´s, zodat gehoorschade bij jongeren beperkt blijft.

Wat moet je kunnen?

Je kent de anatomie van de oor heel goed. Je bent sociaalvaardig en klantvriendelijk, en kunt vooral met oudere mensen goed omgaan. Geduld opbrengen, het vermogen om in te leven en goed kunnen luisteren zijn eigenschappen die je hoort te bezitten. Slechthorendheid is immers een gevoelig onderwerp en het duurt lang voordat mensen het probleem aan durven te kaarten. Je weet precies welk hulpmiddel de klant nodig heeft, kunt oormetingen verrichten en je kunt kleine werkzaamheden verrichten aan gehoorapparaten.