Rechercheur

Waar werk je?

Als rechercheur ben je in dienst bij een lokaal of landelijk politiekorps. Je bent aanwezig op plaatsen delict, ondervraagt getuigen en hebt contact met forensische diensten. Verder overleg je met collega's en deel je informatie. Je werktijden zijn onregelmatig; je kunt afhankelijk van je specialisme fysiek risico open.

Wat doe je?

Rechercheurs lossen misdrijven op en verzamelen aanwijzingen die collega's kunnen helpen bij hun opsporingswerk. Op dit moment worden in Nederland naar schatting slechts zeven procent van alle lichtere misdrijven opgelost, dus er is nog veel werk voor je aan de winkel als rechercheur. Je kan ingezet worden om grote zaken, zoals ontvoering, moord of vrouwenhandel op te lossen, maar doorgaans houd je je met de kleinere criminaliteit als inbraken en geweldpleging bezig. Rechercheurs zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld de technische recherche (sporenonderzoek), het ondervragen van verdachten of achtervolging en arrestatie van verdachten. Doorgaans werk je in een team en probeer je voldoende bewijsmateriaal te verzamelen om een verdachte of groep verdachten veroordeeld te krijgen of uit te sluiten als verdachte.

Wat moet je kunnen?

Als rechercheur ben je analytisch sterk, stressbestendig en nauwgezet. Je hebt een zeer scherp oog voor details en kan deze in de puzzel van aanwijzingen inpassen. Je kent een grote zelfbeheersing en bent geestelijk stabiel genoeg om de vaak heftige en emotionele gebeurtenissen tijdens het recherchewerk te kunnen verwerken. Hierbij hoort ook teleurstelling als een verdachte, ondanks een sluitend dossier, toch vrijgesproken wordt.