Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht

Stage/leer-werktraject Sociaal Begeleiden met Ervaringsdeskundigheid (SBE)

Details van de functie

Logo Bij BTO Sociaal Utrecht is met ingang van 1 januari 2024 weer plek voor studenten die het stage/leer-werktraject Sociaal Begeleiden met Ervaringsdeskundigheid (SBE) willen volgen.

Functieomschrijving

Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht levert hoogwaardige sociale basiszorg aan volwassenen vanuit 18 buurtteams verspreid over de stad. Wij doen wat nodig is. Niet iedereen kan zijn of haar problemen altijd op eigen kracht de baas. En niet iedereen heeft een netwerk om op terug te vallen. Voor die mensen zijn wij er. Wij bieden hen professionele en concrete hulp. We denken mee, helpen bij praktische vragen en/of bieden een luisterend oor. Dat doen wij met competente medewerkers die hun eigen professionele afweging maken. Bij Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht werken ruim 320 collega's.

Onze visie op ervaringsdeskundigheid

Bij de buurtteams zien we de toegevoegde waarde van ervaringsdeskundigheid. Bij het Buurtteam werkt een groep ervaringsdeskundigen die hun ervaring met succes toepast in de praktijk. Juist vanuit ervaring is het vaak makkelijker verbinding te maken met de klant. Ervaringsdeskundigen spelen zo een belangrijke rol bij het vergroten van de weerbaarheid en zelfstandigheid van de klant.

Wat ga je doen?

Je gaat ťťn dag per week naar school en drie dagen werk je in de praktijk bij een van onze buurtteams. Je werkt onder begeleiding van minimaal twee ervaren collega's. Zij leren jou hoe jij je ervaringskennis kan inzetten en hoe je de bewoners in de wijk bij hun diverse vragen kan ondersteunen.

Je leert:
 • Met je ervaring te werken waarbij de hulpvraag van de klant centraal staat
 • Samen met de klant te zoeken naar wensen en doelen op diverse gebieden
 • De klant te stimuleren zelf de regie te nemen en keuzes te maken
 • De klant te helpen bij het vinden van hulpverleners, zelfhulp en lotgenoten- en herstelwerkgroepen
 • De klant te ondersteunen bij het betrekken of organiseren van hun eigen netwerk.

Wat je krijgt

We bieden je een uitdagende functie binnen een dynamische organisatie die een hele brede doelgroep bedient. De kosten van de opleiding worden door ons betaald. Hiernaast ontvang je een stagevergoeding en (indien van toepassing) een reiskostenvergoeding. Je wordt begeleid door een ervaren sociaal werker ťn een van onze ervaringsdeskundigen.

De tweejarige MBO-opleiding Sociaal Begeleider met Ervaringsdeskundigheid wordt gegeven door het ROC Midden Nederland te Utrecht. De opleiding start in januari 2024. Voor beide studiejaren krijg je een stagecontract aangeboden. Indien je een uitkering ontvangt heb je ook de goedkeuring van de uitkerende instantie nodig om de opleiding met behoud van uitkering te mogen volgen.

Wie je bent

 • Je hebt persoonlijke ervaring met een vorm van ontwrichting in je leven.
 • Je beschikt over inzicht en reflecterend vermogen met betrekking tot je eigen ervaring.
 • Je bent bekend met de begrippen herstel, eigen regie, empowerment en methodische zelfhulp. Je gelooft onvoorwaardelijk in het herstellend vermogen van de ander en je bent erop gericht om de krachten en mogelijkheden te erkennen en te vergroten.
 • Je bent voldoende hersteld om te kunnen werken en te leren. Je beschikt over voldoende stabiliteit en structuur. Je hebt er geen problemen mee om op tijd te komen en je komt je afspraken na.
 • Voor een goede aansluiting bij de collega's zoeken wij een goede teamspeler en een flexibele en zelfstandige werkhouding.
 • Een open en lerende houding en de bereidheid om regelmatig feedback te vragen en te leren van gemaakte fouten.
 • ∑Een minimumleeftijd van 21 jaar.

Sollicitaties

Ben je enthousiast voor deze betaalde praktijkopleiding tot Sociaal Begeleider met

Ervaringsdeskundigheid? Reageer dan op deze vacature door je sollicitatiebrief en CV te mailen naar Nathalie van Doormaal en DaniŽl Gielis, contactpersonen bij Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht.

Let op: motiveer in je sollicitatiebrief zowel je keuze voor de opleiding als die voor onze organisatie.

Je kunt Nathalie van Doormaal bereiken via [stuur een e-mail] of [klik hier voor het telefoonnummer] .

Je kunt DaniŽl Gielis bereiken via [stuur een e-mail] of [klik hier voor het telefoonnummer] .

In november vindt de selectieprocedure plaats:

∑ Je hebt eerst een gesprek met Nathalie en DaniŽl.

∑ Wanneer onze keuze op jou is gevallen volgt een gesprek met twee stagebegeleiders van het Buurtteam waar je stage gaat lopen.

Je sollicitatie voor het komende studiejaar (2024) moet uiterlijk voor 17 oktober bij ons binnen zijn.
Gerelateerde opleidingen:
Gerelateerde opleidingen/cursussen aan de sector(en) van deze vacature:
Sollicitatiewijze:
Bij sollicitatie wordt u doorgelinkt naar de website van Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht