NS

Data Engineer - Utrecht

Details van de functie

Logo DIA heeft een nieuw cloud based dataplatform voor alle databronnen van de NS. We zoeken een Data Engineer die kennis van tooling zoals Wherescape, Snowflake, en diverse Azure componenten mee neemt

Daarom wil je als data engineer bij NS werken
Data speelt een hoofdrol in al onze processen en is volop in beweging. Dat is niet overdreven, want dagelijks vertrouwen 1,2 miljoen reizigers in Nederland op onze technologie. Van het krijgen van de juiste informatie tot aan het rijden van de treinen. Vanaf het hoofdkantoor in Utrecht werk je, samen met je collega´s van de afdeling Data, Innovatie & Analyse (DIA), om dit voor elkaar te krijgen in een uitdagende en innoverende dataomgeving.

De afdeling Data, Innovatie & Analyse (DIA) is op zoek naar een enthousiaste Data Engineer. Je maakt deel uit van een nieuw team dat Data Vault Automation gaat toepassen. Dit team is verantwoordelijk voor het organiseren en beschikbaar maken van data waarvan de betrouwbaarheid van het hoogste niveau moet zijn. Verder maken ze het mogelijk om als organisatie meer datagedreven te werken en data breed in de organisatie in te zetten.

DIA heeft een nieuw cloud based dataplatform voor alle databronnen van de NS. Je werkt met onder andere tooling zoals Wherescape, Snowflake, en diverse Azure componenten.

Als Data Engineer ligt de nadruk van je werkzaamheden op het beschikbaar maken van data in de Data Vault en het verkorten van de time-to-market door het bedenken en toepassen van generieke laadpatronen, implementatie van businessrules met een focus op metadata, modellen en concepten.

Kortom jij denkt in model transformatie i.p.v. data transformatie, geautomatiseerde en gegenereerde werkwijzen i.p.v. specifieke handgecodeerde ETL-processen. Door te werken aan bedrijfsbreed inzetbare dataobjecten en definities maak je veel impact op de organisatie.

Dit ga je doen als data engineer
In onze Microsoft Azure cloud-omgeving help je mee aan het bouwen van een datafundament waarin alle databronnen ontsloten worden voor besturingsmodellen, dashboards, analyses en andere informatieproducten voor de NS.

Je werkt veel samen met collega´s in de keten binnen je team, de afdeling en de business. Je bent een schakel in het bouw en deliveryproces waar een geïntegreerd datawarehouse wordt gerealiseerd van ontwikkeling tot productie. Je biedt oplossingen en zorgt voor verbeteringen.

Hierin ben je succesvol doordat je jouw leergierigheid, teamspirit, motivatie en ?getting-things-done? mentaliteit slim inzet bij:
 • Het ontsluiten van nieuwe databronnen met behulp van Wherescape
 • Je leert alle Wherescape ins en outs van ervaren specialisten.
 • Het verwerken van de ontsloten data naar raw en business data vault.
 • Je bent verantwoordelijk voor een effectief en efficiënt ontworpen en gerealiseerd DWH.
 • Je zorgt voor generieke implementaties met relevante controles op het gebied van processing en datakwaliteit.
 • Jouw focus ligt bij de uitzonderingen. Al het andere heb je geautomatiseerd.
Dit neem je mee als mindset:

Je bent kritisch en neemt de verantwoordelijkheid voor de sprintresultaten die waarde bieden voor de business gebruikers. Ligt een discipline buiten jouw expertisegebied? Geen probleem, ook die pak je op. Feedback geef je gevraagd en ongevraagd, en krijg jij feedback, dan zie je dat als een kans om te groeien.

Dit zijn de functie-eisen
Om de functie van Data Engineer succesvol uit te voeren beschik je onder andere over:
 • Minimaal een afgeronde HBO of WO opleiding
 • Minimaal 4 jaar ervaring als Data Engineer op een ETL/DWH omgeving.
 • Het vermogen om conceptueel te kunnen denken en bestaande concepten te doorgronden.
 • Kennis van Data Vault 2.0. Kennis van Snowflake is een pré.
 • Ervaring met datamodelleren: conceptueel, logisch, data vault en dimensioneel datamodel.
 • Gedegen kennis van data-integratie, deployment automation en versiebeheer (git).
Dit zijn de arbeidsvoorwaarden
Werken bij NS betekent dat jij hét verschil kunt maken in de dynamische wereld van duurzame mobiliteit. Jij helpt mee om Nederland bereikbaar te houden, voor iedereen. Bij NS krijg je veel vrijheid. De mogelijkheden om je te ontwikkelen zijn groot. We beloven je dat geen dag hetzelfde is. En als één van de mooiste werkgevers van Nederland hebben we nog meer te bieden. Voor deze functie onder meer:
 • Een salaris tussen EUR 4.190,- en EUR 7.015,- bruto per maand (schaal 61) (o.b.v. 36-urige werkweek).
 • Een 36-urige werkweek.
 • 144 uur wettelijk verlof (o.b.v. een fulltime dienstverband) + extra verlof afhankelijk van leeftijd (minimaal een week).
 • De mogelijkheid om 3 christelijke feestdagen om te ruilen voor 3 niet-christelijke feestdagen.
 • Je treinreizen in de 2e klas zijn gratis; in de 1e klas reizen kan tegen een kleine eigen bijdrage.
 • Je gezin reist gratis in de daluren.
 • Korting op Europese treinreizen zodra je 1 jaar bij NS werkt.
 • Een keuzeplan met o.a. fietsenplan, extra pensioenopbouw of extra vakantiedagen.
Solliciteren naar deze baan
Solliciteer direct via de sollicitatiebutton. Binnen enkele minuten ontvang je een automatische sollicitatiebevestiging, binnen 2 weken reageren wij op jouw sollicitatie.

Je kunt je sollicitatie richten aan Jeroen Schipper, corporate IT recruiter.

Nog vragen over het sollicitatieproces? Mail naar Karin van onze frontoffice via: [stuur een e-mail]. Ook voor vragen over anoniem solliciteren kun je daar terecht.
Liever telefonisch contact? Bel dan met onze frontoffice [klik hier voor het telefoonnummer] .

Goed om te weten:
 • Een achtergrondonderzoek, met o.a. VOG (Verklaring omtrent Gedrag), maakt deel uit van de sollicitatieprocedure. Denk hierbij ook aan het tekenen van een integriteitsverklaring en geheimhoudingsverklaring.
 • We vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt zich thuis voelt. Dit zie je in alles wat we doen, en dus ook in ons aannamebeleid. Lees hier meer.
 • Met deze vacature willen wij zelf onze nieuwe collega werven. Dit is dan ook géén oproep voor acquisitie.
Hier ga je werken
Op loopafstand van station Utrecht Centraal bundelen ruim 300 collega´s van de afdeling Data, Innovatie & Analyse hun krachten. Hier werkt een mix van ervaringen en persoonlijkheden, die elkaar graag opzoeken om met elkaar te sparren en kennis te delen. De afdeling geeft gebruikers snel en betrouwbaar inzicht om tot juiste acties te komen door het verzamelen, combineren, analyseren en presenteren van informatie.

Zoek je uitdaging in een innoverende en uitdagende dataomgeving, waar je met de nieuwste tooling kan werken aan complexe datavraagstukken, dan ben jij de Data Engineer die we zoeken voor dit nieuwe team.
Gerelateerde opleidingen:
Gerelateerde opleidingen/cursussen aan de sector(en) van deze vacature:
Sollicitatiewijze:
Bij sollicitatie wordt u doorgelinkt naar de website van NS