FNV: Na actie Deliveroo bezorgers is politiek aan zet

15 november 2017

Home

Over de FNV

Perskamer

Persberichten

persarchief
FNV: Na actie Deliveroo bezorgers is politiek aan zet
15-11-2017
Mariette van Dijk (persvoorlichting)
Met een protestmars door het centrum van Amsterdam protesteerden ruim vijftig fietskoeriers van Deliveroo gisteren tegen het voorgenomen zzp-model van hun werkgever. De maaltijdbezorgers van Deliveroo hebben zich verenigd in de 'Riders Union' en zijn aangesloten bij de FNV.
De koeriers zijn boos omdat het bedrijf alle 1750 arbeidscontracten vanaf 1 februari niet meer wil verlengen en alleen nog zzp'ers in dienst neemt. Iedereen die wil blijven werken voor Deliveroo kan dit alleen nog doen als zelfstandige zonder personeel (zzp-er).
Helaas deed bij Deliveroo niemand de deur open. De FNV hoopt nu dat de politiek iets gaat doen aan het verbeteren van de positie van deze en andere koeriers.'Frederique Zebeda van FNV Jong: 'Werken voor een platformorganisatie is gewoon werk en zou op basis van een arbeidsovereenkomst moeten gebeuren. Om kosten te besparen wordt er vaak voor schijnconstructies gekozen. Het kostenvoordeel voor platformwerk gaat ten koste van de werker en van de samenleving.'
Donderdag rondetafelgesprek over platformeconomie
Het zijn niet alleen de maaltijdbezorgers die zich tegen het besluit van Deliveroo keren. Ook de politiek roert zich. Op initiatief van PvdA-er Gijs van Dijk wordt donderdag in Den Haag een hoorzitting gehouden over 'werk in de platformeconomie'. Naast wetenschappers en experts zijn ook werkgevers uitgenodigd: Deliveroo, Helpling, Werkspot, Thuisbezorgd.nl, UberEATS en Temper. Van deze bedrijven komt ook een werknemer aan het woord.
De bezorgers van de Riders Union zijn niet welkom bij dit formele rondetafelgesprek. Yorick Bleijenberg, nu nog in loondienst bij Deliveroo: 'Ik vind het een gemiste kans dat wij niet mogen spreken. Riders die zich hebben verenigd of zijn aangesloten bij een vakbond zijn niet welkom. Dat is een vreemde situatie. Dus donderdag wordt óver ons, maar niet mét ons gepraat.'
De FNV vindt het onjuist dat de initiatiefnemers en woordvoerders van de Riders Union van de Deliveroo maaltijdbezorgers geweerd zijn bij deze formele hoorzitting van de Tweede Kamer. Te meer omdat hun acties directe aanleiding vormen voor deze hoorzitting. 'Bovendien zijn de platformwerkers die wel hun verhaal vertellen extra kwetsbaar omdat ze niet aangesloten zijn bij een vakbond die hen steunt. We vragen ons daardoor af hoe vrijuit ze kunnen vertellen over hun ervaringen als de werkgevers ook aan tafel zitten. Fijn dat er toch nog een informele bijeenkomst is in de Tweede Kamer waar de Riders die vakbondslid zijn, wel hun verhaal kunnen doen. Maar toch hadden wij ze liever aan de formele ronde tafel gehad', aldus Frederique Zebeda.
Voorafgaand aan het formele rondetafelgesprek zal een informeel rondetafelgesprek plaatsvinden, waar de Riders Union wel mag spreken. Deze zitting is openbaar, begint om 9:00 uur en pers is daarbij welkom.
Lees hier het positionpaper platformeconomie van de FNV
Mijn sector:
Uitzendkrachten
Over de FNV
Nieuws
Organisatie
Koers 2017-2021
Onze standpunten
Ons werk
Internationaal
Werken bij de FNV
Perskamer
Persberichten
persarchief
Persvoorlichters
Meld je aan voor de nieuwsagenda
Foto's bestuur