Kwaliteit elektriciteitsnetwerk bedrijven onder de loep

28 april 2014

Gepubliceerd op:25 april 2014 | Gewijzigd op:28 april 2014

De kwaliteit van het interne elektriciteitsnetwerk van bedrijven is niet altijd optimaal. Nieuwe elektronische apparatuur of simpelweg de vervanging van TL- voor LED-verlichting veroorzaakt soms storingen, overbelaste transformatoren en energieverliezen.

Ongeveer driekwart van de Nederlandse industriele bedrijven kampt met elektriciteitsverspilling of uitval van machines. De oorzaak: een niet-optimaal intern elektriciteitsnetwerk. De meeste bedrijven weten dit niet. Een nieuw project wijst hen hierop.

Bewustzijn vergroten

Het bewustzijn van bedrijven over hun eigen elektriciteitsnetwerk kan beter. Daarom is RVO.nl een project gestart samen met adviesbureau Energy Experts International (EEI). Onderzoeksinstituten, leveranciers en bedrijven brengen samen de problemen en oorzaken van de kwaliteit van elektrische energie in kaart.

Meetgegevens interpreteren

Het blijkt in de praktijk niet eenvoudig om meetgegevens te interpreteren. Een onafhankelijk onderzoeksbureau of leverancier van (bestaande) apparatuur biedt soelaas. Na enkele dagen meetwerk levert deze een rapport met problemen, oplossingen, kosten, baten en terugverdientijd.

Gevolgen van tevoren nagaan

Energiebesparing gaat verder dan alleen het aanschaffen en inzetten van energiezuinige apparatuur. De aanschaf van bepaalde apparatuur kan zelfs averechts werken, doordat die bijvoorbeeld andere machines verstoort. Beter is om eerst de gevolgen na te gaan van de aanschaf van nieuwe apparatuur of andere uitbreidingen voor de kwaliteit van de elektrische energie (power quality).

Besparing van 4%

Relatief eenvoudige ingrepen kunnen de kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk verbeteren. De Energie Investeringsaftrek (EIA) biedt onder voorwaarden fiscale ondersteuning aan energiebesparende bedrijfsmiddelen. Een check op de power quality bespaart al snel ruim 4% aan energie.

Advies en financiele ondersteuning

Het advies is om uw elektriciteitsnetwerk te checken, zeker bij ingrijpende veranderingen. Een gespecialiseerd bedrijf of uw eigen onderhoudsteam kan dit voor u doen. De uitkomst van de check geeft mogelijk een richting voor maatregelen die de power quality optimaliseren. Denk aan het inpassen van de juiste energiebesparende investeringen. U kunt hierbij onder voorwaarden financiele ondersteuning krijgen via regelingen zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA). Bedrijven die zich gecommitteerd hebben aan Meerjarenafspraken Energie (MJA) kunnen elkaar ondersteunen binnen gebruikersgroepen. Vraag RVO.nl naar de mogelijkheden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regelingen EIA en MJA uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Tweets by @nieuwsbank