Overheidsakkoord: Waarom de FNV niet tekent

12 augustus 2017
Overheidsakkoord: Waarom de FNV niet tekentdo, 16-07-2015 - 10:20Overheidswerkgevers hebben in grote haast met een aantal vakbonden een half akkoord gesloten. Er zijn drie belangrijke redenen waarom de FNV deze afspraak NIET heeft getekend:

1. De afspraak in dit onderhandelaars-akkoord heeft gevolgen voor de pensioenopbouw. Wat deze gevolgen zijn is echter niet duidelijk. De FNV wil geen afspraken maken die gevolgen hebben voor meer dan 2,8 miljoen politieagenten, militairen, leerkrachten en ambtenaren en anderen die bij het ABP pensioen opbouwen, zonder dat duidelijk is wat die gevolgen zijn. De FNV zegt: bij twijfel niet doen.

2. In het akkoord wordt gesproken over een verhoging van 5,05% van de lonen. De loonstijging wordt als volgt gefinancierd:

a. 0,8% is een verhoging die onder-deel is van een eerdere afspraak vanuit een premieverlaging van pensioenen. Veel sectoren hebben deze vrijval van de pensioenpremie al gekregen.

b. 1,4% van de verhoging wordt betaald door een verandering in het pensioenbeleid. Hiervan is niet duidelijk wat de gevolgen op korte en lange termijn zullen zijn voor de pensioenopbouw en de indexering van de pensioenen.

c. 2,85% en een eenmalige uitkering van ? 500 is de zuivere loonruimte. Hierbij is niet duidelijk of dit voor alle sectoren geldt. Bovendien lijkt er naast deze loonruimte geen ruimte voor andere zaken.

3. De verslechteringen die een aantal werkgevers wenst zijn niet van tafel. Ook de FNV wil natuurlijk een akkoord waarmee we de impasse in zeven grote overheids-cao?s kunnen doorbreken. Maar dan moeten er wel duidelijke en eerlijke afspraken komen. De FNV heeft verkennende gesprekken gevoerd met werkgevers. Daarin hebben de werkgevers toezeggingen gedaan die nu niet terug zijn gekomen in het akkoord.

WAT WIL DE FNV?

a. De gevolgen voor de pensioenen moeten helder zijn.

b. Alle verslechteringen moeten van tafel.

c. Doorgeslagen flex moet stoppen. Dus vaste contracten voor vast werk.

d. Afspraken moeten 1 op 1 door-werken in alle ABP sectoren.

e. Er moet ruimte zijn voor specifieke afspraken in sectoren zoals bij de politie, defensie, onderwijs en Rijk.

HOE GAAT HET NU VERDER

Wij gaan de komende weken onderzoeken wat de gevolgen zijn van de maatregelen. We gaan praten met leden en niet leden over deze afspraak en hoe we kunnen zorgen dat we tot een afspraak kunnen komen die wel goed is. We gaan door met het organiseren van acties, want er is geen cao. Geen cao voor het rijk, geen cao voor de politie, geen cao voor defensie, geen cao voor onderwijzers en geen cao voor de rechterlijke macht. De sectoren van de FNV zullen samen optrekken.

Klik hieronder om het pamflet te downloaden en deel deze onder je collega's!

Aan mijn archief toevoegen

Terug

Relevante artikelen

FNV: Niet onder druk van zomervakantie overheidscao?s erdoor duwen

FNV: Niet onder druk van zomervakantie overheidscao?s erdoor duwen

Bijlagen pamflet_overheidsakkoord_npb_17-07_def.pdf

Reacties

Ik ben bang dat het al een

Door Richard stoffels op vrijdag, 24 juli, 2015 - 00:53

Ik ben bang dat het al een verloren strijd is. De groep is te groot het gaat ze teveel geld kosten. Wij, de politie, kunnen helemaal geen harde acties voeren. En dat weten ze die lui in hun ministerie met het machtsgevoel. Het enige wat ze uitdelen zijn een schouderklopje en de sigaar die jezelf gespaard hebt. FNV ga nou maar voor secundaire arbeidsvoorwaarde piket nachtdienst ontheffing of zo als de gemeentes, met je 60 jaar 60% werken en 80% uitbetaald worden en kortingen op je pensioen. Ga op het stukje ouderenbeleid inzetten.

CAO actie

Door D. Zegers op woensdag, 22 juli, 2015 - 15:23

Eerst denk je: Goh, fijn dat er een akkoord is na al die tijd van actie voeren. Pas als je het resultaat leest, word je wakker geschut. Wederom een sigaar uit eigen doos, weggegeven door moderne roofridders. Dus doorgaan met de strijd!

tijd voor harde actie

Door actie op dinsdag, 21 juli, 2015 - 11:09

Npb allereerst goed dat jullie niet akkoord zijn gegaan is het dan nu eindelijk tijd voor harde actie. Bureaux dicht en niet voor 2 uur maar tot dat er gegeven word wat wij vragen. Alleen Noodhulp laten rijden voor de rest geen aangifte opnemen. Kijken hoe lang het dan duurt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Door Johan de V op maandag, 20 juli, 2015 - 21:46

Ik lees nergens iets over secundair arbeidsvoorwaarden. Nachtdienstontheffing RPU, incovienten, piket, reiskosten. Een rechtvaardige loonsverhoging vind ik belangrijk, maar laten we de andere dingen niet vergeten NPB.

CAO fopsigaar uit ABP doos

Door B. Kenter op maandag, 20 juli, 2015 - 21:01

Van de ABPsite. De versobering van de pensioenregeling als gevolg van het onderhandelaarsakkoord werkt op termijn voor jongeren, die nog het meeste pensioen gaan opbouwen, het sterkst door, en leidt naar verwachting tot een daling van hun pensioen. Naarmate de leeftijd vordert is het effect kleiner, maar toch duidelijk.

Een tactisch gekozen moment, zo vlak voor de vakantie, om met elkaar in zee te gaan. Knap staaltje werk van de werkgever en naÔef van de ondertekenaars. Was dit het akkoord waar de werknemers jarenlang op zaten te wachten?. Ik dacht het niet!!. Het is te gek voor woorden dat voor deze oplossing opnieuw de ABP gelden worden aangesproken.

De overheid heeft in de jaren negentig 30 miljard guldens uit de kas van ambtenarenpensioenfonds ABP geroofd. Dit verklaarde oud-topman Jan van de Poel in het Parool.

Nu wordt opnieuw de kas geplunderd en zo gaat het maar door. De DNB die onlangs de rekenrente voor pensioenfondsen verlaagde etc.

Deze handelingen van onze werkgever, de overheid, moeten een keer stoppen maar het wordt moeilijk wanneer de FNV als enige tegenstemmer overblijft. Prima de ledenraadplegingen maar wat levert het reŽel op. Het ABP zal het akkoord onverminderd uitvoeren, ook met de tegenstem van het FNV. Dan maar niets doen? Nee natuurlijk niet. Overtuig de andere vakcentrales van hun foutieve keuze. Laat collega's van andere bonden het standpunt en antwoorden van de FNV lezen. Probeer de rijen te sluiten. Keer dan met z,n allen terug naar de onderhandelaarstafel. Samen sta je sterker.

CAO acties

Door Willem van Rossum op maandag, 20 juli, 2015 - 18:59

Ik denk dat eea. tot na de vakantie met iedereen moet worden gecommuniceerd, niet even in de vakantie erdoor frommelen en dan jippie roepen dat er voor de vakantie een prachtig resultaat ligt (Rutte)

terwijl het meeste uit de eigen portemonnaie vd collega's komt. Ophouden met deze bulshit !! Laat eens zien wat een veilig land echt waard is en waar waardering vandaan komt na jaren stilstand.

AOW gat

Door Gert Stapper op zondag, 19 juli, 2015 - 16:43

De AOW'ers ,prepensioengangers en de vutters tellen niet meer mee. Zij delen nergens in mee ! . Ik ben op 1 december 2010 met pre pensioen gegaan. Ik zou dan in 2015 AOW krijgen. Dan komt het AOW gat te voorschijn getoverd, dus drie maanden ff wachten op mijn AOW. Geen partnerschap meer, daar mijn vrouw twee jaar jonger is. Nu hoor ik dat het geen 3 maanden is maar 6 maanden. Nooit iets over de 6 maanden gehoord, want ik ben geboren in november 1950. Geen officiŽle mededeling. Wat hoor ik nu dat dit alles is afgeschaft bij defensie en zijn burgerpersoneel (dus geen AOW gat meer) . Ik ben des duivels, wie is er crimineel.WAb

De sigaar uit eigen doos zijn...

Door Frank1 op zaterdag, 18 juli, 2015 - 10:28

Agelopen week werd duidelijk dat door nieuwe bereking van de Nederlandsche Bank de pensioenfondsen meer premie moeten gaan heffen om aan de eisen van deze bank te voldoen. Hoe is het dan in "iemands naam" mogelijk dat onze regering hier geld gaat weg nemen om het vervolgens aan de bezitters terug te geven met als credo: Cao akkoord". We zouden aangifte moeten doen tegen deze onbetroubare criminelen.

Hoe is het mogelijk dat dit

Door ikke op vrijdag, 17 juli, 2015 - 09:15

Hoe is het mogelijk dat dit akkoord is gesloten. Ons pensioen staat al genoeg onder druk en er nog meer uit halen is onverantwoord. En dan ineens is er een akkoord waar we eigenlijk alleen maar verder op achteruit gaan.

NPB, ik hoop dat jullie de ACP en andere bonden kunnen overtuigen dat ze hun eigen mensen hebben verraden. Houd jullie poot stijf en nergens mee akkoord gaan

Gelukkig is er nog 1 clubje

Door Andy op donderdag, 16 juli, 2015 - 23:03

Gelukkig is er nog 1 clubje helder van geest. Belachelijk en zeer voorspelbaar dat jokkebrokje Rutte en z'n 'integere' grabbelvriendjes de 0,8% als loonsverhoging zou gaan opvoeren.

Houdt koers FNV, tenminste nog 1 partij die zich niet gek laat maken!

Reactie geen CAO

Door Chris Dorland op donderdag, 16 juli, 2015 - 11:18

Ik ben het persoonlijk eens met de route die het FNV volgt. Zaak is de andere bonden mee te krijgen, daar het FNV alleen komt te staan. Daarnaast mijn opmerking, wanneer wordt het rapport, dat politie inderdaad een zwaar en slijtend beroep is, meegenomen in het geheel waardoor politiepersoneel eerder kunnen, mogen stoppen?

Ook de actuele stand mbt pensioenen is nu ook, dat de Nederlandse Bank namens het kabinet een 'greep' doet in de pensioenen. Volgens mij is dit een aanknopingspunt voor de andere bonden om hun standpunten te herzien, juist omdat de werkgever niet transparant heeft gehandeld en met een dubbele pet haar eigen personeel bedriegt. Zo voelt het.