Sector: Schilderwerkzaamheden

In deze sector werk je veel in de buitenlucht. Bij de meeste schilderwerkzaamheden gaat het om klussen bij nieuwbouw of onderhoud aan oude huizen. Er is veel afwisseling, omdat geen enkele klus hetzelfde is. Het werk vergt een goed inschattingsvermogen, creativiteit en handen die van aanpakken weten.

Er zijn veel verschillende kanten om op te gaan in deze sector. Een kleine greep uit de vele beroepen die onder deze sector vallen:
-Onderhoud- en nieuwbouwschilder
-Scheepsschilder
-Metaalconserveringsschilder
-Jachtschilder
-Decoratieschilder
Vaak worden naast de schilderwerkzaamheden ook andere taken uitgevoerd die een verband hebben met het schilderwerk. Zo kunnen de meeste schilder ook behangen en glaszetten. Daarnaast maakt een schilder veel gebruik van gereedschappen en andere apparatuur zoals klim- en steigermaterialen. Deze hulpmiddelen kun je niet alleen gebruiken, je kunt ze ook onderhouden zodat ze lang mee gaan. Wat ook zeer belangrijk is, zijn de milieu- en veiligheidseisen. Deze moet je kennen en toe kunnen passen tijdens je werkzaamheden.

In deze sector kun je met een goede motivatie altijd aan de slag. Er liggen mogelijkheden om door te groeien, of zelfs om je eigen schildersbedrijf op te zetten. Veel schilders die in hun eentje zijn begonnen, hebben nu een complete winkel met werkplaats en showroom.