Sector: Schilderwerkzaamheden

Video: Schilder

Als schilder kun je heel veelzijdig werk hebben. Als je voor dit beroep kiest, kun je verschillende richtingen uit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een beroep als onderhoudsschilder of industrieel schilder.

Als onderhoudsschilder zorg je ervoor dat kozijnen, deuren en houten gevel delen netjes in de verf komen te staan. Het zijn voornamelijk onderhoud en herstelwerkzaamheden waar je, je mee bezig houdt. Je begint met het schoonmaken van de ondergrond. Met ammoniak ontvet je het oppervlak. Als de ondergrond mooi schoon is, begin je met schuren. Voor grote oppervlakken gebruik je eventueel de schuurmachine. Als alles mooi schoon is, ga je er nog even met een handstoffer overheen. Daarna breng je vaak een grondverf aan. Als je het voorbereidende werk gedaan hebt en de grondverf is droog, breng je de deklaag aan.
Dit doe je met kwasten, rollers en spuiten. Je werkt op verschillende locaties, binnen of buiten en bij bedrijven of woningen.

Als industrieelschilder coat je industrieproducten die je door middel van een speciale machine ontvet en schuurt. Daarna breng je een grondlaag aan die drager is voor de uiteindelijke vernislaag. Voordat je begint met een werkopdracht zorg je voor goede bescherming tegen de dampen die tijdens het spuiten van de verf vrijkomen. De speciale ontvetmachine controleer je eerst op de kwaliteit van het water. Je neemt een reageerbuisje met wat van het schoonmaakwater. Hierbij voeg je een vloeistof die een chemische reactie veroorzaakt. Het water krijgt door deze reactie een kleur en aan de hand daarvan kun je het water op bruikbaarheid controleren.
Na het ontvetten, schuren en gronden, bepaal je welke verf, vernis of laklaag het product zal krijgen. Hiervan bepaal je ook de kleur, dikte en samenstelling. Deze afwerklaag breng je aan doormiddel van een lakgordijn of een spuitpistool. Als het aanbrengen van de afwerklaag klaar is, controleer je of alles geraakt is. De laatste fase is het drogen en inpakken.

De industrieelschilder werkt naar gelang de aard van het bedrijf in een schilderswerkplaats of op een fabrieksafdeling. Je werkzaamheden kunnen soms lichamelijk zwaar zijn. Vooral als je een tijdje in dezelfde houding moet staan. Omdat je met chemische stoffen werkt, draag je ter bescherming een mondkapje.

Ben je geļnteresseerd in het schildersvak en spreken de werkzaamheden je aan? Dan is het beroep schilder misschien wel iets voor jou!