Sector: Verkoop & Commercieel

De klant is koning, dat staat centraal in deze sector. De klant legt zijn wensen op tafel, en jij zoekt hier een passende oplossing voor. Je moet goed met klanten om kunnen gaan om een goede verkoper te worden. Iedere klant is verschillend en zal anders reageren op jouw acties. Je moet zorgvuldig zijn, kunnen onderhandelen en veel mensenkennis hebben om klanten te overtuigen dat ze juist jouw product moeten kopen. Hierdoor zul je ook veel moeten weten over de producten die je verkoopt, afhankelijk van het product. Bij technische producten, zoals elektroapparatuur, zul je meer moeten weten van de producten dan bij bijvoorbeeld kleding, waar het meer gaat om smaak.

Naast de harde verkoop van producten, komt er nog veel meer bij kijken in deze sector. Zo moet je bestaande klanten kunnen behouden, door goed te communiceren en klachten snel en goed af te handelen. Ook moet je aandacht besteden aan inkoop, winkelinrichting, administratie, opslag van producten en diefstalbestrijding.

Heb jij een vlotte babbel en vind je het leuk om met veel verschillende mensen in contact te komen, dan is deze sector misschien wel iets voor jou!