Sector: Carrosserietechniek

Video: Autoschadehersteller

Als schadehersteller ben je verantwoordelijk voor het herstellen van schade aan de carrosserie en bovenbouw van motorvoertuigen. Het herstellen van de schades gaat meestal aan de hand van checklisten zodat er niets vergeten wordt. Elke verrichte werkzaamheid vink je op de lijst aan. Eenvoudige schades kun je geheel zelfstandig repareren. Een schade die grotere ingrepen met zich mee brengt, bekijk je eerst met je chef.

Voordat je met de reparatiewerkzaamheden aan de slag kunt, maak je meestal een foto van de schade zodat de expert kan inschatten hoe hoog het schadebedrag is. Daarna stel je zelf vast wat voor schade de auto heeft. Hierbij is het heel belangrijk om te meten of de auto ontwricht is.

Nu kan het echte werk beginnen. Niet te repareren onderdelen vervang je door nieuwe met behulp van slijpmachines, lasapparaten en vlakmachines. Onderdelen die wel zijn te repareren, maak je als nieuw met behulp van uitdeukapparatuur die op olie- of gasdruk werken. Als er nog kleine oneffenheden aanwezig zijn, werk je deze weg met plamuur.

De carrosseriebranche is erg gevoelig voor technologische ontwikkelingen. Autoschadeherstelbedrijven dienen namelijk continue op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in materialen. Daarnaast moeten zij altijd rekening houden met de milieueisen. Door de groei van het Nederlandse wegverkeer en het daardoor toenemende aantal aanrijdingen is er veel vraag naar vakmanschap in deze branche.

Bij dit beroep werk je de hele dag in de werkplaats. De machines waarmee je werkt, maken soms erg veel lawaai. Voor de bescherming van je oren gebruik je daarom vaak een hoofdtelefoon. Daarnaast draag je voor de bescherming van je ogen tijdens het slijpen een speciale bril.

Heb jij gevoel voor vorm, kun je snel en zelfstandig werken en ben je erg handig? Dan is het beroep schadehersteller absoluut iets voor jou.

Video's in deze sector

Er zijn 2 video's gevonden in deze sector. Klik op één van de video's om deze direct te bekijken.
 

Autoschadehersteller

Als schadehersteller ben je verantwoordelijk voor het herstellen van schade aan de carrosserie en bovenbouw van motorvo…

 

Heftruckmonteur

Als heftruckmonteur ben je voornamelijk werkzaam in het magazijn van het bedrijf waar je werkt of in het magazijn van e…