Sector: Maatschappij

Video: Maatschappelijk Werker

Als maatschappelijk werker kan je, in dienstverband of in je eigen praktijk, aan de slag op veel verschillende plekken. Je kan onder andere werken in de geestelijke gezondheidszorg, bij de reclassering, gemeente of binnen de maatschappelijke dienstverlening. Zelfs grote bedrijven hebben wel eens een maatschappelijk werker in dienst.

Jouw werk begint als iemand niet langer zelf een probleem kan oplossen en het zijn of haar dagelijks functioneren beÔnvloedt. Familie heeft geen tijd, je vrienden kunnen je niet meer helpen; dan wordt het tijd om bij een maatschappelijk werker aan te kloppen.

Tijdens het spreekuur of een eerste telefonisch contact luister je naar het probleem van je cliŽnt. Dat zijn bijvoorbeeld problemen op het gebied van rouwverwerking, eenzaamheid of een verstoorde relatie met partner of ouders.

Je analyseert het probleem en stelt samen met je cliŽnt een plan op. In vervolggesprekken ga je dieper in op de problematiek en wend je jouw kennis aan om de persoon zo goed mogelijk te helpen weer beter te functioneren. Daarbij kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld het gezin van je cliŽnt erbij betrekt. Het meeste contact met cliŽnten heb je op kantoor, maar het kan eveneens voorkomen dat je op huisbezoek gaat. Daarnaast verwijs je soms door naar een andere instelling. Je houdt de voortgang bij in een dossier, waarbij je regelmatig overlegt met je teamleider en collegaís.

Als maatschappelijk werker is het een eerste vereiste dat je mensen wilt helpen. Om de problemen van mensen op te lossen ga je onderzoekend te werk. Je hebt inlevingsvermogen en goede vak- en mensenkennis nodig. Het werk vereist tevens een persoonsgebonden benadering, want elk mens is anders en ieder probleem verschillend. Het spreekt daarbij voor zich dat je vertrouwelijk omgaat met de informatie uit de gesprekken. Tenslotte moet je ervoor waken dat je niet tť betrokken raakt bij de problemen van je cliŽnten, want dan bestaat het risico dat je het werk Ďmee naar huis neemtí.

Spreken de werkzaamheden van een maatschappelijk werker je aan? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!

Video's in deze sector

Er zijn 2 video's gevonden in deze sector. Klik op ťťn van de video's om deze direct te bekijken.
 

Maatschappelijk Werker

Als maatschappelijk werker kan je, in dienstverband of in je eigen praktijk, aan de slag op veel verschillende plekken.Ö

 

Sociaal Cultureel Werker

Als sociaal cultureel werker werk je meestal bij sociaal-culturele instellingen,