Sector: Milieu

Video: Hovenier

Als hovenier weet je alles van planten, bloemen, bestrating, vijvers en ben je werkzaam bij een hoveniersbedrijf. Je wordt ingehuurd door bedrijven en particulieren om hun tuin onder handen te nemen. In veel gevallen moet de tuin volledig aangelegd worden. Je begint dan met het maken van een aantal schetsen. Samen met de klant beslis je welke schets je verder gaat uitwerken tot het uiteindelijke ontwerp.

Je bepaalt in overleg met de klant welke bloemen en planten je gaat plaatsen en welke materialen je voor bijvoorbeeld het terras en de schutting gaat gebruiken. Als hovenier ben jij de expert en weet jij alles over de verschillende soorten producten. Zo weet je welke combinaties goed bij elkaar passen en op welke plaats in de tuin planten goed zullen groeien.

Zodra je alles met de klant hebt besproken, ga je aan de slag. De tuin wordt eerst helemaal schoon gemaakt. Dit wil zeggen dat de oude planten en bestrating die niet meer worden gebruikt verwijderd worden. Daarna begin je meestal met de bestrating. Deze wordt in het patroon dat de klant heeft uitgezocht aangelegd. De grond wordt omgespit en alle resten van begroeiing zoals bijvoorbeeld wortels worden verwijderd. Daarna kan de tuin verder worden ingericht. Voordat je met de beplanting begint, worden eerst alle andere materialen zoals een pergola, fontein en schutting geplaatst.

Als dit allemaal is uitgevoerd, begin je met de aanleg van de planten die je samen met de klant hebt uitgezocht. Tegenwoordig zijn deze allemaal te bestellen via het internet bij de groothandel. De planten en bloemen worden volgens het ontwerp in de tuin geplaatst. Hierbij houd je rekening met welke planten bijvoorbeeld op een zonnige of juist een schaduwrijke standplaats moeten staan. Bij daktuinen en gevelbegroeiing, houd je extra rekening met het gewicht van de planten.

Naast het aanleggen van tuinen kan het ook zijn dat je openbare tuinen, daktuinen of gevelbegroeiing onderhoudt en verzorgt. Je bent bezig met de afwerking van de tuinen en planten. Je knipt de grotere planten in model, plant nieuwe planten waar nodig en zorgt dat de tuin er netjes bij ligt door te vegen of met de bladblazer alles bij te werken. Als hovenier houd je ook de administratie bij en je registreert de gebruikte producten. Je houdt ervan om buiten te werken en je bent in het bezit van een klantvriendelijke instelling.

Spreken deze werkzaamheden je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou

Video's in deze sector

Er zijn 2 video's gevonden in deze sector. Klik op één van de video's om deze direct te bekijken.
 

Hovenier

Als hovenier weet je alles van planten, bloemen, bestrating, vijvers en ben je werkzaam bij een hoveniersbedrijf.

 

Milieufunctionaris

Als milieufunctionaris zet jij je in voor een schoner milieu en ben jij de specialist in milieu en ruimte.